۰۳۱۵۲۶۲۴۶۱۲
یکشنبه ۲ مهر ۱۴۰۲

روستای حاجت آقا

معرفی روستای حاجت آقا در بخش باغ بهادران:

موقعیت جغرافیایی روستا به صورت شمالی جنوبی می باشد و جاده ی اصفهان شهرکرد آن را به دو قسمت تقسیم کرده است،در شمال این روستا محله ای قدیمی و ارگ روستا وجود دارد ،این محله حاکی از این است که این روستا  قدمت تاریخی بالایی دارد و سکنه ی قبلا در این محل زندگی می کرده اند.

حاجت آقا جزء حوزه ی استحفاظی دهستان زیر کوه است و تا مرکز بخش ۷ کیلومتر فاصله دارد. طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی توسط مرکز آمار ایران این روستا دارای ۲۰۵ خانوار و۷۳۳ نفر جمعیت میباشد که از این تعداد ۳۷۳ نفر مرد و ۴۰۰ نفر زن هستند و از این تعداد جمعیت ۱۶۰ نفر انها بی سواد می باشند.آب کشاورزی حاجت آقا از قنات های :حاجت آقا ،اله آباد که با روستای قلعه آقا مشترک می باشند،زیر آب و محمود آباد که با روستای لای بید مشترک هستند ،کلیشادی که با روستای همام مشترک می باشد و سنجدی تامین می گردد.

وجه تسمیه روستای حاجت آقا:

در ابتدا اینطور بیان می شد که بخاطر هفت فرزندان صفر تقی لر که در ابتدا در روستا سکنی گزیده است نام روستا حاجت آقا نهاده شده است ، اما برخی از منابع غیر مکتوب اینطور بیان داشته اند که با توجه به فراوانی درختان تاق در مکان فعلی روستا در زمانهای قدیم نام روستا حاش تاقا نهاده شده شده بوده است که مخفف حاشیه تاق ها بوده است که با گذر زمان به حاجت آقا تغییر نام پیدا کرده است.

محصولات کشاورزی حاجت آقا :

  • گندم ،جو،حبوبات و سردرختی گردو و بادام می باشد و کمی درخت مو دارند.
  • تعدادی از سکنه خصوصا افراد مسن به کشاورزی مشغول و تعدادی شغل آزاد دارند و تعدادی بی کار هستند. در حاجت آقا تقریبا ۲۰ عدد دار قالی وجود دارد و دختران و زنان مشغول بافتن قالی با نقش نائین و کاشان هستند.
  • حاجت آقا در سالیان قبل تقریبا ۴۰ تن گندم مازاد بر احتیاج خود را تحویل سیلو می داد اما در سالهای اخیر متاسفانه به خاطر خشکسالی این میزان کاهش چشمگیری یافته است.
  • در حاجت آقا چهار واحد مرغداری وجود دارد که هر کدام دارای چندین سالن پرورش مرغ گوشتی ۲۰۰۰ قطعه و ۱۰۰۰۰ قطعه می باشند و پنج نفر دامدار دارد که به صورت سنتی ۲۰۰۰ راس گوسفند را اداره مینمایند.

محله قدیمی (ارگ حاجت اقا):

  • در محله ی مخروبه یک باب حمام عمومی وجود داشته که با اجر و آهک و ساروج ساخته شده بود و متاسفانه تخریب شده است!
  • در محله ی مخروبه (ارگ) یک مسجد وجود داشته که به همت حاج غلامعلی کدخدای حاجت آقا و کمک مردم ساخته شده بود و به کلی تخریب شده و آثار کمی از ان باقیست. متاسفانه عدم توجه سازمان میراث فرهنگی و مردم به ارگ روستا که قدمتی نزدیک به ۳۰۰ سال دارد این ارگ را در شرف نابودی کامل قرار داده است.

توضیحاتی دیگر پرامون روستا:

در سال ۱۳۴۵ خورشیدی مسجد صاحب الزمان(ع) با همت اهالی ساخته شد ،و در محله ی پایین قرار دارد.

و در سالهای اخیر نیز با توجه به کوچک بودن مسجد مردم روستا و با زحمات بی دریغ فرمانده بسیج روستا “عبدالوهاب صفری” طبق رسم دیرینه خود همت به ساخت مسجد امام حسین در  شهرک حاجت آقا نمودند که به حمدالله به بهره برداری رسیده است.

در روستای حاجت آقا به برکت انقلاب اسلامی و با زحمات مرحوم رجبعلی صفری به عنوان شورا و نماینده مردم از بدو انقلاب تا اولین دوره شورای اسلامی تاسیسات عمومی مانند: پارک جنگلی چغاتلو  ،خانه بهداشت ،مرکز بهداشت ،برق ،آب لوله کشی،تلفن ،شعبه ی نفت ،گاز، آسیاب به وجود آمد ، و فاز جدید روستا با تلاشهای زیاد آن مرحوم در محل شهرک فعلی به مردم واگذار گردید و طرح هادی برای این مجموعه پیاده گشته بود در آن زمان در هیچ یک از روستا های استان وجود نداشت و به حمدالله شهرک حاجت آقا در خور نام شهرک ایجاد گردیده است،در این میان تلاشهای شورا های محترم در دوره های بعد نیز ستودنی است. روستا یک مدرسه ی ابتدائی به نام سید جمال الدین اسد ابادی  دارد و یک مدرسه دیگر نیز درحال ساخت می باشد.

کدخدا های حاجت آقا عبارت بوده اند از: حاج غلامعلی ،حاج علی قلی،مشهدی خانعلی،غریب خان،مشهدی عباس و مشهدی علی جان.

مکتب داران حاجت آقا عبارت بوده اند از:ملا عوضعلی رضوانی از باغبهادران،ملا مرتضی مختاری و اسدالله مختاری از کرچگان، البته از معلمان دلسوز پس از انقلاب که سالهای زیادی در مدرسه ی ابتدایی روستا خدمت کردند می توان از منوچهر امیری باغبهادرانی  نام برد.

در شمال روستای حاجت آقا محلی است به نام “چشمه طاقی” واقع در کوه پیر شمع الدین که در گذشته سکنه روستا در روزهای خاص مذهبی به آنجا می رفتند و دست جمعی آش نذری می پختند و به دعا و عبادت مشغول می شوند.

از دیگر مکانهایی که سکنه روستا علاقه ی خاصی به آن دارند مزرعه موقوفه “آب نیلی” در حاشیه کوه رخ است که هرسال اکثر مردم روستا روزهای اول بهار و خصوصا روز طبیعت را در آن سپری می کنند.

مناظر طبیعی روستای حاجت آقا

مزرعه بهزادی ها در روستای حاجت آقا

مناظر طبیعی روستای حاجت آقا

نمایی از کوه رخ

 

سکنه روستا از دو طایفه ی “تقی لر” و “اروج” تشکیل شده اند و به سبب وصلت با یکدیگر در طول تاریخ یک طایفه ی واحد را به وجود آورده اند.

شهید سرباز وظیفه غلامعلی بهزادی فرزند نیاز علی ساکن حاجت آقا در تاریخ ۲۱/۷/۱۳۶۸ در سن ۲۲ سالگی حین انجام وظیفه در درگیری با سوداگران مرگ در منطقه کرمان به شهادت رسیده است.

منبع با تغییرات:کتاب تاریخ و فرهنگ کهن منطقه باغبادران -غلامعلی رضوانی

روستاهای همجوار عبارتند از لایبید و قلعه آقا

پیج اینستاگرام روستای حاجت آقا و  وبلاگ این روستا