۰۳۱۵۲۶۲۴۶۱۲
یکشنبه ۲ مهر ۱۴۰۲

روستای کلیشادرخ

موقعیت جغرافیایی روستای کلیشادرخ

روستای کلیشادرخ جزء حوزه استحفاظی دهستان زیرکوه و بخش باغ بهادران است و با شهر باغ بهادران فاصله ۱۴ کیلومتری دارد. این روستا به صورت شرقی، غربی قرار گرفته و از دو قسمت تشکیل شده است، قسمت قدیمی و قسمت نو بنیاد، قسمت قدیمی این روستا در شمال جاده اصفهان شهرکرد قرار دارد و در شمال این قسمت کوه پیر شمع الدین خودنمایی می کند. قسمت نوبنیاد آن در جنوب جاده اصفهان شهرکرد قرار گرفته است.

در مرکز این روستا محله ای با قدمت تاریخی بالا وجود دارد که از جمله می توان به قلعه اربابی که در مهرماه سال ۱۳۲۵ ساخته شده اشاره نمود.

طبق سر شماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی توسط مرکز آمار ایران ، کلیشادرخ دارای ۴۵۳ خانوار و ۱۶۸۴ نفر جمعیت است.

وجه تسمیه کلیشادرخ

در زمان های بسیار قدیم ، کنار دره لاتاریک که مسیر سیلاب است در سطح وسیعی درخت های گل محمدی سبز شده بود و گل فراوانی داشته اند، بدین سبب نام این محل را گلشاد نهاده اند و چون این محل در پای ارتفاعات کوه رخ واقع شده کلمه رخ را از نام این کوه گرفته اند و به گلشاد اضافه نموده اند و این روستا به نام گلشادرخ مشهور شده که در گذر زمان به کلیشادرخ شهرت یافته است.

روستای کلیشادرخ به سبب قرار گرفتن در پای ارتفاعات کوه رخ و داشتن موقعیت سوق الجیشی بسیار حساس و قرار گرفتن بر سرشاخه ای از راه اصلی کاروان رو ابریشم که مرکز ایران را به آبراه کارون در خوزستان متصل میساخته است، از ازمنه قدیم مورد توجه حاکمان، فرمانروایان ، کاروانیان و راهزنان در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود بوده است.

سکنه کلیشادرخ در طول تاریخ پر افتخار خود، سختی ها و گرفتاری های زیادی را متحمل شده و مقاوم ایستاده و به زندگی شرافتمندانه و افتخار آمیز خود ادامه داده اند.

سکنه کلیشادرخ به سبب داد و ستد و تماس با کاروانیان حامل مال و التجاره ، که از اقوام و ملیت های مختلف تشکیل شده بودند و دائما در طول این مسیر رفت و آمد می کردند، با فرهنگ های متنوع و نحوه زندگی آن اقوام آشنا شده اند.

قبرستان کلیشادرخ که بنام بهشت علی ابن ابیطالب (ع) نام گزاری شده ، مملو از آرامگاههای ابدی اشخاصی بزرگ و صاحب نام و مقام می باشد که برای شناخت شخصیت و مقام آن خفتگان در خاک این قبرستان باید از کارشناسان این رشته کمک گرفت.

قدمت تاریخی

در زمان های قدیم در شمال دره معروف به لاتاریک که محل عبور سیلاب است ، قلعه بزرگی با چهار عدد برج دیده بانی در این روستا وجود داشته که سکنه در آن زندگی می کرده اند، تعدادی از آنها به زبان ترکی و تعدادی به زبان فارسی تکلم می نموده اند. آثاری از این قلعه باقی نیست . فقط آثار کمی از برج کربلایی خداد باقی است.

دو دانگ از املاک روستای کلیشادرخ خورده مالک و چهاردانگ آن در مالکیت بی بی کوکب دختر نصیرخان سردار جنگ بختیاری بوده است. بی بی کوکب املاک خود را به باران کیانرثی فروخته و این املاک در زمان اصلاحات ارضی تقسیم شده است.

کشاورزی و اشتغال :

آب کشاورزی کلیشادرخ از قنات های صحرا پائین ، حسین آباد، تیغ نداشت، دوقُل و سفید تامین می شود. عمده محصولات کشاورزی این روستا گندم، جو، حبوبات و سر درختی های زرد آلو ، انگو و گردو و بادام است. در سال های آبسالی سالیانه در حدود ۲۵۰ تن گندم مازاد بر احتیاج کشاورزان تحویل سیلو های دولتی می گردید.

تعدادی از سکنه کلیشادرخ خصوصا مسن سالان به کشاورزی مشغولند ، تعدادی تحصیل کرده می باشند که در ادارات مختلف دولتی و صنایع مشغول هستند، تعدادی شغل آزاد دارند و تعدادی نیز بیکار هستند.

امکانات روستا

در کلیشادرخ دو باب دبستان وجود دارد یکی دخترانه و یکی پسرانه ؛ همچنین دوباب مدرسه راهنمایی و یک باب دبیرستان وجود دارد. همچنین با همت و درایت حاج مانده علی فتاحیان یک باب حمام عمومی ، یک واحد خانه بهداشت و یک باب مسجد بنام صاحب الزمان (عج) در کلیشادرخ دایر شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است. در کلیشادرخ یک باب حسینیه با نام حضرت ابوالفضل (ع) فعال است یک باب مسجد نو بنیاد نیز ساخته شده است، همچنین یک واحد ورزشگاه سر پوشیده در حال ساخت می باشد.

سکنه روستای کلیشادرخ از امکانات آب لوله کشی تصفیه شده و برق و گاز و تلفن بهره مند هستند. در کلیشادرخ دو واحد گاوداری صنعتی فعالیت دارند و همچنین چند واحد دامداری با حدود ۲۰۰۰ راس گوسفند نیز مشغول فعالیت هستند . همچنین دو واحد گلخانه یکی صنعتی و یکی سنتی در این روستا دایر شده و به تولید محصولات گلخانه ای می پردازند.

در کلیشادرخ یک شعبه پست بانک وجود دارد که فعال و دایر می باشد و تعداد زیادی مغازه با پیشه های مختلف: خاروبار فروشی ، قصابی، نانوایی، جوشکاری، نجاری، لوازم خانگی، مصالح فروشی، خدمات کامپیوتری و کافی نت ، پوشاک و کفش ، لبنیات ، مرغ و ماهی و… دایر می باشند. همچنین دو واحد کارگاه موزائیک سازی ، یک واحد کارگاه درب و پنجره آلومینیوم یک واحد مغازه شیشه بری و یک واحد کوره آهک پزی مکانیزه به خدمات رسانی به سکنه و اطراف مشغول می باشند.